2014. július 14., hétfő

Bingó mánia

tört ki rajtam, azt hiszem már a menthetetlen kategória vagyok... Csak az a baj, hogy én már megkérdőjelezhetetlenül öreg vagyok hozzá, Editkének meg kellene még néhány év, hogy tényleg élvezze. Van, mikor rendesen sajnálom, hogy ilyen anya jutott neki, mint én, de nincs mit tenni, beleszerettem a játékba, így Editkét is rá kell vennem, hogy szeresse, és hát rengeteg ötletem is van hozzá :D
És hogy mi is a bingó? Nem igazán tudom szépen szabatosan megfogalmazni, csak azt tudom leírni nektek, amit külföldi honlapokról összeszednem, meg a Gyereketetőről Virág segítségével, akit még mindig nagyon csodálok, hogy milyen kreativ, és milyen kreativ dolgokat talál meg a neten, és még közzé is teszi a fb oldalán. Szóval ez a bingó nem az a bingó, amit az amerikai filmekben látunk, hogy a szereplők elmennek valahova, kártyákat kapnak, aztán számokat húznak ki, és akkor egyszer valakinek a saját kártyáján rajta lesz az összes szám, és az nyer. De valami hasonló. Itt is kis kártyák vannak, amiket a gyerekeknek (khmmm, magunknak??) készítünk, és miközben valahova/bárhova elmegyünk, nézzük, hogy a kis kártyán szereplő dolgokból mit látunk magunk körül. Ezek a kártyák lehetnek tematikusak, tehát ha tudjuk, hogy erdőbe megyünk, akkor nyilván nem számítógépet kell majd keresni, hanem mókust vagy tölgyfát. Az én olvasatomban tök mindegy, hogy hány darab kis ábra van a kártyán, lehet 3 darab, de lehet 15 is. Lehet nehezebb bingót összeállítani, nagyobb gyerekeknek, meg lehet könnyebbet is kicsiknek. 
Jajjj, nagyon lelkes vagyok :) Annyi sok ötletem van, hogy ha pl megyünk majd nyaralni, akkor az autóba is készítek a hosszú útra a Bélusnak bingót. Vagy ha rossz idő lesz, a tengerpartra. Vagy a határátkelőhöz, vagy az étterembe, vagy a szobánkba, vagy akárhova, az ötleteimnek azt hiszem, se vége se hossza. Csak az a kérdés, hogy Editke mennyire lesz ezekre vevő. Úgy tervezem, hogy vagy én magam rajzolom meg neki a kártyákat (szegény gyerek, nagyon bénán rajzolok, de legalább fejlődnék kicsit), vagy kinyomtatom, de szigorúan fekete-fehérben, mert utána ám akinek bingója van, tehát megtalálta az összes dolgot a kártyáról, akkor annak az lesz az első nyereménye, hogy kiszínezheti, amit megtalált. Szerintem ez magában már nagyon klassz dolog, dehát én színező fanatikus voltam gyereknek is. Aztán még arra is gondoltam, hogy mondjuk ez a bingó akkor is tök jól felhasználható, ha valami alapvetően már megszokott, kicsit unalmas dolgot kell csinálni a gyerekünkkel, pl ötödjére ugyanarra a helyre elmenni, mert mondjuk csak arra van pénzünk, vagy akármiért, és akkor ez a kvázi kincskeresősdi feldobja az egészet. Aztán lehet én vagyok csak olyan béna anya, hogy Editkének nincsen mindig kedve velem átballagni az Alsóparkon, hanem inkább a kényelmes hévezést választja, hogy bejussunk a városba. Persze nem mindig, van, hogy ő kéri, hogy sétáljunk, de valahogy nem mindig van összhangban a kettőnk igénye :/ Na és akkor majd ezzel a bingóval fogom összhangba hozni, szerintem ez fantasztikus, komolyan :D
És lehet ám felnőtteknek is bingót csinálni. Akkor már nem rajzolni kell, elég felírni a dolgokat, hogy mittudomén, kisvasút, szerelmespár, galamb, és a végén lehet a nyeremény egy puszi, vagy akármicsoda, a szerelmespároknak nyilván több ötletük van.
Vagy barátnős partira is el tudok ilyet képzelni, és akinek megvan az összes fogalom, az ihat egy pezsgőt, vagy ilyesmi. 
Lehet fiúsat meg lányosat is csinálni. Fiúknak kézenfekvő az autók márkajelzését felrajzolni, szerintem egy 4-5 éves fiúnál ez tuti nyerő. De lehet a lányoknál is. Lehet aztán állatokat rárajzolni, vagy ruhákat (amit éppen venni kellene a gyereknek, de semmi kedve hozzá) vagy boltozáshoz termékeket, mint egy kis rajzolt bevásároló lista, és akkor a gyerek se unja szét magát, hogy megint élesztőért kell lemenni a boltba :) Szóval egyszerűen hihetetlenül nagyon sokrétűen felhasználható, nemre, fajra, vallási nézetre (tényleg, akár Bibliásat is lehetne csinálni, vagy ilyen olvasónapló félét, hogy a könyvben meddig jutott el, milyen dolgokkal találkozott, és akkor hátha az herceg miatt végigolvassa a kicsit lustább lány is a könyvet), korra, IQ-ra, fejlelttségre, akármire való tekintet nélkül. Most mondjátok meg, csak egy kis ötlet kell hozzá, meg egy nyomtató vagy papír meg ceruza, és milyen klassz már?! És a gyerek is örül, mert együtt vagyunk, mi is, mert kb arra irányítjuk a gyereket, amerre akarjuk, és mindenki boldog :) Persze én abból indulok ki, hogy én gyerekként szerettem volna az ilyen irányú játékot, tehát mondjuk apukám templomnézési őrületét is jobban bírtam volna egy bingó lappal a kezemben, amin oltárok és szentképek vannak, és legalább "levadászhattam" volna őket. Szóval nyilván van olyan gyerek, akinél ez nem jön be, de mondjuk nehezen tudom elképzelni :) Lehet pont Editke lesz az, de egyelőre elég lelkesnek tűnik, persze, azért segíteni kell neki, nyilvánvaló.
És akkor itt az én első, nagyon béna, kézzel készített bingó lapom, Alsóparkos sétáláshoz igazítva. Ki lehet találni mi van rajta, Editke csak kettőt nem ismert fel, ami ahhoz képest, hogy bénán rajzolok nagyon is jó eredmény :D 
(Virág, lándzsás útifű-ezt most tanítottam neki, és bárhol felismeri, szóval büszke vagyok rá-, fenyőfa, bodobács, ember-ezt nem ismerte fel :O- vonat)
Kicsit viharvert állapotban van, de nyilván ezek egy erdei túra, vagy akármilyen program után nem lesznek szépen kisimított állapotban, nem is az a cél. De érdekessé lehet tenni egy túrát akár, vagy bármit, a gyerekeknek, nekik még kellenek szerintem az ilyen dolgok (nekünk is...), hogy kicsit feldobjuk az amúgy olyan szürke programokat, mint a sima túrázás. Persze jetikereséssel is fel lehet dobni, vagy akármivel, de én most erre lelkesülök.
Ezen a honlapon nagyon jó ötleteket találtam (Virág vezetett el hozzá, övé az érdem!). Nagyon továbbiakat nem kerestem, mert én szeretnék sajátot csinálni, ami pont a mi programjainkhoz passzol :) DE amúgy még UrbanEve-nél is lehet ám találkozni bingóval, bizony :)

2 megjegyzés:

  1. Hát ez tényleg nagyon ötletes! :D

    VálaszTörlés
  2. A bodobács a kedvencem, nagyon jó lett! Az meg nagyon cuki, hogy pont az emberkét nem ismerte fel :)

    VálaszTörlés