2014. augusztus 22., péntek

Somlói revolúció recept, Magyarország tortája; otthoni verzió

Nem, nem én sütöttem meg, sajnos, ezt a nagyon finom tortát, szerintem nem is tudnám elkészíteni. Attila, a legjobban sütő-főző unokaöcsém csinálta meg. Attila amúgy is nagyon ügyes sütés-főzésben, de ez a torta, hát ez valami isteni nagyon finom lett. Bár mondjuk mi nem finom, amit ő készít? Olyat én még nem ettem, ami az ő keze alól rossz lett volna. 
Amúgy Attila már celeb :) Na jó, nem, de azt mesélte, hogy amikor elmentek megkóstolni Pesten az ország tortáját, akkor a cukrász férfi, aki készítette az ország tortáját, megkérdezte tőle, hogy ő-e az a mezőberényi fiú, aki tavaly is megsütötte otthon az ország tortáját. És hát ő az :D És ha belegondolunk, hogy Mezőberény egy tök kicsi város itt az Alföldön, és ez a pesti ember mégis megjegyezte, azért az nem semmi. Szerintem. 
Attila már beígérte néhány napja, hogy ha megkóstolta a tortát, és fel is kerül az internetre a receptje, akkor megsüti, és hoz belőle kóstolót. Igazából hoznia se kellett, mert én annyira rá voltam indulva a somlói revolúció nevű csodatortára, hogy odamentünk Attilához, hogy megkóstoljuk :) Jött velem anya is meg a nyunyubélus. Mindannyiónknak nagyon ízlett, bár Editke epret is evett hozzá. 
A receptet csak kimásolni tudom a netről, tehát ez nem kipróbált recept, csak ideteszem, hogy a képekhez legyen recept is. Aki esetleg el akarja készíteni, Attila biztosan nagyon szívesen segít neki, az övé nagyon tuti finom lett.
A recept innen van.
Hozzávalók:
A grillázs tésztához:
  • 145 g tojásfehérje (1 tojásfehérje kb. 25 g)
  • 60 g tojássárgája (1 tojássárgája kb. 15 g)
  • 50 g cukor
  • 20 g liszt
  • 80 g dió grillázs
  • 30 g darabos dió
A dió grillázshoz:
  • 55 g dió
  • 25 g cukor
Narancs betéthez
  • 135 g narancs
  • 70 g cukor
  • 5 g pektin
  • 4 g zselatin
  • 1-2 narancs héja
Az étcsokoládé mousse-hoz
  • 70 g 33%-os tejszín
  • 165 g 54%-os étcsokoládé
  • 50 g tojássárgája
  • 50 g 40%-os rum
  • 240 g tejszínhab
A fehércsokoládé mousse-hoz:
  • 90 g 33%-os tejszín
  • 200 g 33,1%-os fehércsokoládé
  • 55 g tojássárgája
  • 5 g zselatin
  • 15 g víz
  • 1 vaníliarúd
  • 430 g tejszínhab
Ganache krémhez
  • 40 g tej
  • 75 g 54% étcsokoládé
  • 8 g glükóz
  • 20 g 85% vaj
Elkészítés
Rétegezés alulról felfelé: grillázs tészta, étcsokoládé mousse, narancs betét, fehércsokoládé mousse, ganache krém
Grillázs tészta
Durvára vágott dióból és cukorból grillázst készítünk. Ha kihűlt, apróra daráljuk.
A tojásokat szétválasztjuk, a cukorral kihabosítjuk a tojássárgáját, összekeverjük a grillázzsal és a liszttel, majd a felvert fehérjével. A tetejét megszórjuk a darabos dióval, és 155 C°-on enyhén gőzös sütőben 30 percig sütjük.
Étcsokoládé mousse
A tojássárgáját kihabosítjuk. A tejszínt 80 C°-ra felmelegítjük, és hozzácsorgatjuk a tojássárgájához folyamatos keverés mellett. Az étcsokoládét megolvasztjuk 38 C°-ra, és hozzákeverjük a tojássárgájás tejszínt. Kihűtjük 27 C°-ra és összekeverjük a rummal és a felvert tejszínhabbal.
Narancs betét
A cukrot elkeverjük szárazon a zselatinnal és a pektinnel. A narancs héját lereszeljük és a a levét kinyomjuk, a héjat teatojásba tesszük. Hozzákeverjük a pektines-zselatinos cukrot, 5 percig hagyjuk duzzadni. Egy percig forraljuk, majd kihűtjük kézmelegre, és ráöntjük a kifagyasztott étcsokoládé mousse-ra.
Fehércsokoládé mousse
A zselatint beáztatjuk a vízbe. A tojássárgáját kihabosítjuk. A tejszínhez hozzáadjuk a beáztatott zselatint és felmelegítjük 80 C°-ra. A tojássárgáját kihabosítjuk, és hozzákeverjük a meleg zselatinos tejszínt. A fehércsokoládét megolvasztjuk 36 C°-ra, és hozzákeverjük a tojássárgájás tejszínhez. Kihűtjük 27 C°-ra és összekeverjük a felvert tejszínhabbal.
Ganache
A tejjel felmelegítjük a glükózt és a vajat 80 C°-ra, és belekeverjük az étcsokoládét.
Díszítés
Őrölt dió grillázzsal megszórt fehércsokoládé pasztillával és tejszínhabbal.
ÉS Attila isteni finom tortája:


Megkóstoltuk, nagyon finom volt! Köszönjük, Attila! Süssél nekünk még sok finom sütit! :*

2 megjegyzés:

  1. Jézus, én ezt még recept alapján sem tudnám elkészíteni, nagyon ügyes az unokaöcséd! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. En se... De majd csinalok valami lebutitott valtozatot, mert nagyon finom volt! :)

      Törlés