2014. november 2., vasárnap

Kelt csigák kelesztés nélkül

Ez egy igazi tutinagyonjó recept. Anyától vettem, sőt, még a képeket is anya sütijeiről készítettem, de mivel anya azt mondja, hogy neki úgyse lesz kreativ blogja, ezért felteszem ide, hát nehogymár ne tudjuk sokan ezt a jó kis receptet.
Az eredeti recept Csókné Erzsike nénitől van, aki a szomszédunk volt még mikor az emeleten laktunk, és én meg mindig ott akartam valamiért lenni náluk, mert Imre bácsi is ott volt, meg minden ;) De ez már ilyen családi legenda. Viszont emiatt is örülök, hogy ha nem is éppen nekem adta Erzsi néni ezt a receptet, de mégis eljutott hozzám (na jó, konkrétan lenyúltam anyától...), mert szeretettel gondolok rá, és nekem a recept olyan, mint valami ereklye, vagy ajándék, örülök, ha minden ismerősömtől van egy, mert az jó érzés. Hát tudom, hogy nem vagyok ép, de ez van, nekem ez is fontos az életben.
Az eredeti receptet le is fényképeztem, hogy ez is meglegyen nekem:
Hozzávalók:
  • 80 dkg liszt
  • 2 dl olaj
  • fél liter tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kocka margarin (anya szerint vaj kell bele)
  • 3 tojás sárgája
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 egész tojás, bele egy kis pirospaprika a kenéshez
  • a töltelékhez reszelt sajt, vagy kakaótöltelék
Az élesztőt kevés cukorral és tejjel megfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk az olajat, a felfutott élesztőt, majd a tejjel jól kidolgozzuk ruganyos kelttésztává. A tésztát 4 részre osztjuk, kinyújtjuk, és vagy csak simán a margarinnal és sóval-paprikával kikevert tojássárgájával megkenjük, vagy a reszelt sajtot is beletesszük, vagy a kakaós tölteléket kenjük a tésztára, és mint a bejglit, feltekerjük. Ujjnyi vastag kis karikákat vágunk belőle, és sütőpapíros tepsibe tesszük őket. Megkenjük, ha sós a töltelék, a tojás és a pirospaprika keverékével, ha édes a töltelék, akkor sztem nem is kell megkenni. 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. Nagyon finom. Kelt tészta, de keleszteni nem kell, ami meggyorsítja a folyamatot, ami azért nem mindegy, ha gyorsan akarunk valamit készíteni. Tényleg finom, próbáljátok ki! :)
És az alföldiek ehetik nyilvánvalóan kolbásszal, szerintem a sajtos verziónak kifejezetten jót tesz a házikolbász :P :D
Persze Editkének is ízlik :)

2 megjegyzés:

  1. Ó a kolbászos verziót azért én is kipróbálnám ;) ...meg a kakaósat meg úgy simán... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ki akarom én is próbálni a receptet, akkor mindenképpen viszek kóstolót, Zsuzska, természetesen kolbász is akad hozzá :D

      Törlés