2014. november 18., kedd

Spanyol húsos krokett

Nem tudom igazán meghatározni ennek az ételnek a nevét, mert kedves cordobai barátaim egyértelműen croquetas-nak nevezték, és angolul meatball-ra fordították, de ha ezeket így beírjuk a googleba, akkor tutifix, hogy nem azt a receptet kapjuk, amit én most itt leírok. Pedig van ilyen kajájuk a spanyoloknak, leginkább ez hasonlít rá, kinézetileg és recept alapján is. A másik, ami konkrét recept, és ami alapján próbálkoztam sokat az ez. De nekem eddig nem sikerült pont olyanra csinálni, mint amit ott ettem náluk, és hát ha nem is ez lett életem problémája, de azért dühített a dolog, mert legalább 2 emberrel elmondattam ott kint a receptet, és mindkettő ugyanúgy mondta, és mégse lett nekem itthon olyan, mint nekik ott. Na erre nem tudtam gombot varrni. De tegnap jött egy ihlet, maradék sült husi formájában, hogy most újra próbálkozzak a nagy spanyol krokett szerelmemmel, és lássunk csodát, sikerült majdnem ugyanazt az ízt elérnem, és hát nagyon örültem neki, nem titkolom. Annyi volt most a különbség az eddigi próbálkozásaimmal ellentétben, hogy nem sonkát tettem bele, és nem is darált husit, amit olajon megpirítottam (mikor megkérdeztem a spanyol barátokat, hogy és hagymát tegyek-e a husi alá, akkor néztek rám rosszallóan, hogy jajjjjmár, ez mennyire magyar, minden alá hagymát tenne, és közölték, hogy nem, ne tegyek, hacsak nem akarom, hogy hungarian meatball legyen, és hát nem akartam...), hanem egyszerű maradék, sütőben sült csirkemellet. És lehet ez volt tényleg a megoldás, hogy olyat egyek, amilyen ott volt. Finom, puha, omlós, kicsit husis, de inkább fehérmártásos, isteni nagyon finom, egy próbát mindenkinél megér!
Hozzávalók:
  • sült csirkehús
  • kb 1 dl olaj
  • kb 4 evőkanál liszt
  • kb 3 dl tej
  • egy egész tojás
  • só, bors
  • zsemlemorzsa
Besamelmártást készítünk az olajból, lisztből és tejből, jó sűrű legyen, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Hagyjuk teljesen kihűlni, addig feldaraboljuk kicsire a husit. Ha kihűlt a fehérmártás, akkor belekeverjük az egész tojást és a husit, jól összekeverjük és kis golyókat, vagy nagyobbakat készítünk belőlük és megforgatjuk zsemlemorzsában. Lehet olajban is sütni, én sütőpapíros tepsire tettem a golyókat és sütőben 210 fokon kb 10-15 perc alatt megsütöttem, félidőben megfordítottam őket. Sületlen állapotban fotóztam csak, aztán meg megettük az összeset, szóval csak ilyen kis béna képem van róla, de nagyon finom!
A spanyolok természetesen tapasnak ették, tehát magában is nagyon finom, de fűszeres tejföllel, vagy krumplipürével (hm, nem tudom levetkőzni, hogy magyar vagyok...) is finom lehet :)
És mivel Editke, szegény ezt nem kóstolta meg, mert Krisztiánnal megettük az összeset, így egy mostani kedvenc képet teszek ide fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése