2015. január 19., hétfő

Kakaós csiga és sajtos pufi Norbi lisztből- tippek update liszthez

Nem vagyok ám továbbra se valami nagy Norbi fan, de még van az extra nagyon drága  jó Norbi update 1 lisztemből, és mivel még továbbra is a testemen tartózkodott karácsony-szilveszter után egy darab fránya kiló (igen, tudom, kit érdekel, nem látszik és a többi, de engem zavar, mert a egyből lesz majd a kettő aztán hirtelen 5 és 10, és különben is most olvastam az okos fb-on, hogy 4 hónap múlva bikiniszezon...), és így most többször használom a Norbi lisztet. Tudom, hogy tele van szójával, de igazából engem ez nem érdekel, ha GM szója, akkor sem. Meggyőződésem, hogy a fene nagy egészségtudatos teljes kiőrlésű liszt a maga mikotoxin veszélyével sokkal egészségtelenebb, mint egy esetleges GM szója. Kevésbé félek egy biztonságos módosított kajától, ami sokban nem különbözik egy nemesítéstől, csak modernebb eszközökkel, és pontosabban végrehajtva, mint a keverék lisztektől és alattomos gombáktól és mikotoxinjaiktól. Ez van, én már nem változok ilyen téren. Másrészt meg nem szándékozok Norbi liszt felvásárlóvá válni, csak éppen azt tapasztalom, hogy ezzel a liszttel készített sütik tényleg nem hagynak kilóban mérhető nyomot a testemen. Ami azért nem egy utolsó szempont, főleg, ha nyavalyás egy kilókkal bajlódok. Szóval nekem most jól jön a Norbi update 1 liszt, ami attól fene nagy update 1, mert fehérje és rostdús, és kevesebb benne a szénhidrát. Elvileg kevesebbet kell belőle enni, hogy jól lakjunk, mondjuk én sütit (sajnos) nem azért eszek, hogy jóllakjak, ha sós, akkor se, hanem mert egy sütizabáló vagyok, ez van. 
A tény meg az, hogy egy hétig a Norbi lisztet használtam mindenhez, és más nagy redukálást nem végeztem a kajálásban (oké, nem ettem meg együltő helyemben egy egész tábla oreos milkát, ami azért hetente egyszer mindig becsúszik, és nem ettem csipszet és semmilyen rágcsát se, amit szintén szoktam, hát ez van) és egy héten belül eltávozott az a maradék szemtelen, karácsonyi-szilveszteri egy kilóm, szóval valamit csak tud ez a liszt. Aki nem hiszi, annak leírom, hogy előtte egy hétig ugyanígy ettem, persze nem ettem akkor sem oreos milkát, se sütikét-csipszet-rágcsát, és mégse ment le. Szóval megvolt a kontroll hét a Norbi liszthez, oké, nem több ismétlésben, tehát a SAS-t ne engedje rá senki, de akkor is, megpróbáltam, ezzel az izé liszttel ment, hát erre jó volt. Mindenhez nem szeretném ezt használni, de mondjuk Editke is megette, és nem kérdezett semmit, tehát nincsen utóíze. 
Az első recept a jó régi, kelt csiga. Tehát a kelesztés is megy az update lisztnek, mondjuk tény és való, hogy nem nő meg annyira, mint egy sima liszt. Tehát ne azt várjuk tőle, mert nem is igazán liszt. És mindenképpen több tej vagy víz kell hozzá, többet vesz fel, mint egy sima liszt, a sok rost miatt. Ez tényleg így is van. 
Hozzávalók:
  • 40 dkg update liszt
  • egy deci olaj
  • kb 2-3 dl tej
  • fél kocka élesztő
  • kevés cukor az élesztő felfuttatásához
  • só, ízlés szerint (én nem teszek bele, mert Editke a kakaósat szereti)
  • kakaós csigához kb 10 dkg olvasztott vaj és bele holland kakaópor és cukor
  • sajtos csigához reszelt sajt és 10 dkg olvasztott vaj
Az élesztőt megfuttatjuk kevés cukorral és tejjel. A liszthez hozzáadjuk az olajat, majd az élesztőt, és annyi tejet, amennyivel jó is kelttészta állagú tésztát kapunk. 2 részre vágjuk, én egyikből sajtosat csinálok a másikból kakaósat. Kinyújtjuk a tésztát ujjnyinál vékonyabbra, megkenjük a kakaós vagy a sajtos krémmel, a sajtost én szoktam kicsit sózni is. Feltekerjük, mint a bejglit, ujjnyi vastag kis karikákra vágjuk, és sütőpapíros tepsin 180 fokon megsütjük.


A másik nagyon finom dolog, és vacsira is jó, az teljesen az én ötletem, és működik nyilván sima liszttel is. Vacsira nagyon finom. Sajtos pufi nevet adtam neki :)
Hozzávalók:
  • 10 dkg karaván sajt reszelve
  • 10 dkg trappista sajt reszelve
  • 2 tojás
  • kb 5 evőkanál update liszt
  • késhegynyi sütőpor
  • ha sűrűnek tűnik, akkor még kb fél dl tej
Az egészet összeverjük, és sütőpapíros tepsire kanálnyi halmokat teszünk. 200 fokon sütjük kb 10-15 percig, amig meg nem sül, az órát nem néztem közben. Kicsit fel is jönnek a sütőportól, nagy ötlet volt beletenni. Csináltam hozzá tejfölös mártogatóst, ami abból állt, hogy egy kevés tejfölt összekevertem fokhagymával és kevés petrezselyemmel, de igazából bármi fűszert lehetett volna bele tenni, ami szeretünk. Nagyon finom vacsi lett belőle.
Mindenkinek ízlett minden, szóval az ízzel nincsen hiba, Krisztián is simán megette, pedig ő a nagy Norbi kritikus a paleo mániájával :)
Boldog kép most nincsen, mert Editke iszonyatosan lázas volt 2 napig, szóval nem tudtam boldog képet készíteni, boldogtalant meg ide nem teszek :)

7 megjegyzés:

  1. Jobbulást Editkenek, ha meg nem gyógyult volna meg! 😊

    Andris is "nagy" paleo, szerinte minden elsavasit, mar agyvérzést kapok tole 😄 én meg Barni tej-tojas-szojamentes dietajat tartom (kiveve mikor anyósom piskotatekercsekkel halmoz el... 😊).

    Ha csak kakaoscsiguszt sütsz probald ki a tesztajaba a citromhéjat, isteni! 😊

    VálaszTörlés
  2. Ha valaki mégis ráengedné a SAS-t a csigáidra, akkor szóljál már légyszi, hogy hozzám is "átszállhatna", mert még mindig hadilábon állok vele. :) Editkenek jobbulast.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ildikó, direkt miattad tettem be a SAS-t, hátha valami ismerősöm ismeri és akkor majd odaszárnyal hozzád az info ;)

      Törlés
    2. :D Jo es ha lehet, akkor hozzon magaval egy par csigat is a SAS (kakaosat, ha lehetnek meg ezen felul is igenyeim)

      Törlés
  3. ...éjjel 22.38 van és túl az agyserkentő csokipuding adagomon( amit megtámogattam 4 kocka rendes csokival is) csak arra tudok gondolni, hogy bárcsak lenne a konyhában sajtos puffancs és akkor abbahagyhatnám az angolozást, hogy tele egyem magam...üsse kavics a kakaós csiga is megtenné :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csokis PUDING???? Zsuzskaaa?? Hűha, akkor neked tényleg kell egy kakaós csiga! Vagy gofri. Vagy valami süti. Na majd a jövő héten! ;)

      Törlés