2015. február 18., szerda

Profiterol

Ma még pont belefér egy gyors profiterol, mert ma van hamvazószerda, tehát ma még dőzsölhetünk egy kicsit, aztán indulhat a böjt húsvétig. Mondjuk nem hiszem, hogy tartani tudnám ezt a hosszú böjtöt, vagy egyáltalán bármilyen böjtöt, de majd azért próbálok rá figyelni, hogy húsvétig kevesebbet egyek. Hátha a hasam is megköszöni, ami Helga szerint nagy, és azért fáj a derekam, ami szerintem nem igaz, mert szimplán azért fáj a derekam, mert a múlt hétvégén magassarkú cipőben hesszeltem egy bálon, amire az utóbbi 4 évben nem nagyon volt példa, és a testem ezért jelez. Nem azért, mert nagy a hasam :P
És akkor jöjjön a profi. Nagyon-nagyon eszméletlen finom dologra kell készülni, ebből nem lehet keveset enni, és meglepően egyszerű elkészíteni (főleg, ha van lefagyasztott, kisütött égetett tésztánk). A recept első lépésében égetett tésztát kell készíteni. Ezt már leírtam a képviselőfánknál, itt is pont így kell elkészíteni. Amúgy most láttam a Sütimesterben (imádom a főzős műsorokat, tényleg, simán függő is tudnék lenni, ha lenne rá időm, hogy sokat nézzek ilyen műsorokat), hogy nem csak kerekre lehet az égetett tésztát elkészíteni, hanem hosszúkásra is, és akkor lesz eckler fánk nekünk, legközelebb ezt fogom kipróbálni, bár olyan szépet és finomat nyilván nem tudok készíteni, mint azok a cukrászféle emberek, de nagyon jól néztek ki, ah, meg tudnék enni egy vagonnal belőle, azt hiszem.
Az enyémek nem lettek igazán szépek, ellenben finomak :)
Szóval először készítünk égetett tésztából egy alap fánkot.  
Hozzávalók a tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg zsír, vagy margarin
  • 2 dl víz
  • 5 egész tojás
  • egy csipet só
A vizet és a zsírt vagy margarint feltesszük egy lábasba, összemelegítjük. Ha elolvadt a zsír vagy margarin, és forr az egész cucc, akkor levesszük a tűzről és egy zuttyintással belekeverjük az összes lisztet, és jól elkeverjük. Egy idő, mire összeáll a tészta, de keverjük csak kitartóan. Ha ez megvan, akkor még melegen bele kell keverni egyesével a tojást. Ezután egy zsírpapíros tepsire diónyi halmokat teszünk egy kanállal, egymástól kb 10 cm-re, mert nagyon megnőnek a tészták majd a sülés közben. Ha kipakoltuk a lábasból az összes tésztát, akkor hagyjuk pihenni egy órán át szobahőn. Egy óra múlva fűtsük be a sütőt 200 fokra, tegyünk a sütő aljába egy vízzel telt jénait, mert kell a gőz ahhoz, hogy megnőjenek a fánkok, és süssük a középső rácson kb 25 percig. Nagyon vigyázzunk, sütés közben nem szabad kinyitni a sütőajtót, mert összeesnek a fánkok, ha megsültek, akkor viszont még forrón, ahogy kivesszük a tepsit, ketté kell vágni a fánkokat egy recés késsel, hogy a gőz ki tudjon jönni belőlük, különben szintén összeesnek. Aztán hagyjuk teljesen kihűlni. 
Addig készítsük el a vaniliás krémet és a csokiöntetet.
Hozzávalók a krémhez:
  • 5 tojás
  • 5 dl tej
  • 10 dkg liszt vagy keményítő
  • 15 dkg cukor
  • egy teáskanál vanilia aroma
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét felverjük habnak. A tojássárgáját összekeverjük a cukorral, a liszttel vagy keményítővel és kb 1 dl tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, és még melegen belekeverjük a tojássárgájás cuccot és addig melegítjük, míg össze nem áll krémmé. Forralni nem szabad, mert kicsapódik a tojás. Ha ez megvan, még melegen hozzákeverjük a tojásfehérje habot 2 részletben. Ez lesz a vaniliás krém, amit elsőre kell beletölteni a fánkba. Ha beletöltöttük, helyezzük el egy jénaiba szépen egymás mellé a fánkokat. Nekem maradt egy kis krém, azt úgy odatettem a jénaiba az üres helyekre, nem tett neki rosszat, de ez az eredeti receptben nem szerepel.
Ezután jön a csokiöntet.
Hozzávalók:
  • 10 dkg magas kakaótartalmú csoki
  • 2 dl habtejszín
A csokit gőz fölött megolvasztjuk, és utána hozzákeverjük kis részletekben a tejszínt. Ha ezzel készen vagyunk, akkor a fánkok tetejét meglocsoljuk a csokiöntettel, és megpróbáljuk nem megenni az egészet, hanem betenni hűtőbe pár órára, hogy összeérjenek az ízek. Nagyon finom, egy próbát megér!

És a kis jelmezes nyunyuskám az oviban, ugyan nem az én fánkomat eszi, de most ettől eltekintek :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése