A hétvégén bevásároltam mindenféle ch csökkentett lisztből, mert éljen a ch csökkentés, meg amúgy is lakik a testemen további fél kiló, ami MIÉRTVANOTT, meg mert most volt rá lehetőségem, hogy egy bionagykerben (az, hogy mit kerestem ott, egy olyan helyen, amiben én nem is hiszek igazán, hogy egyáltalán létezik, az más kérdés) vásároljak, és ki is tettem magamért, azt hiszem. 3 féle elvileg egészséges lisztet vásároltam, ami majd megkönnyíti a fél kiló eltávolítását a testemről, ezek: sima zabpehelyliszt, Szoó Judit kilófaló liszt kelttésztákhoz, és Zellei Tündi ch csökkentett liszt. Mindegyiket kipróbáltam már, mindegyik bevált (tehát a receptek működtek vele, az íz az más lapra tartozik), de csak szépen sorjában, most a kilófaló bemutatása következik.
Szoó Judit talán nem annyira ismert márka, ha lehet így fogalmazni, mint Norbi, de nem is nyomul annyira, nekem szimpatikus, bár úgy élőben sose láttam, és nagyon nem is vagyok felvilágosult a dolgairól, csak amit a honlapon le lehet szűrni. Itt Gödöllőn a Coopban lehet kapni pár termékét, a lisztet mondjuk pont nem, de kenyeret igen, és az nagyon finom. Nem annyira nagyon ch csökkentett, mint mondjuk Norbi termékei, de az íze is jobb, az biztos. Így mikor megláttam ebben a bioboltban (amiben persze nem csak biot árulnak, hmmm...), hogy lehet kapni Szoó Judit lisztjét, akkor úgy gondoltam, hogy egy próbát megér, kipróbálom. Mivel nagyon szeretem a kelttésztát, meg a család is nagyon szereti, és minimum egy héten egyszer sütök pizzát, meg mellé még valami kakaóscsigát is, így ezt a kelttészta lisztkeveréket vettem meg. Első körben pogácsát sütöttem belőle anyukám gyúrt pogácsa nevű receptje alapján, és a liszt jól működött, a pogácsa szépen megkelt, feljött a sütés alatt, ahogyan kell. (A Norbi lisztnél ez nem annyira egyértelmű, sokszor nem kel meg rendesen, azért írtam le, hogy ez egyértelműen pozitívum). A pogit egy vendégeskedés alkalmából sütöttem, és akik jöttek hozzánk (fogyókúrázók és egészség fanatikusok), azoknak ízlett. Nekem, megmondom őszintén, mikor először megkóstoltam, nem ízlett. Tény, hogy nagyon kevés sót tettem bele, és lehet itt csúszott el az íze, de minél többször ettem belőle, annál jobban azt gondolom, hogy nem én bénáztam el, és nem a liszt a rossz, hanem egész egyszerűen egy ch csökkentett liszt soha nem lesz olyan ízű és állagú, mint a sima fehérliszt. Kár is ezt várni tőle, én ezt vártam, de mostmár okosabb lettem. :)
Viszont feltúrbózva kolbásszal, vagy sajtkrémmel tényleg nagyon finom. A családi teszten úgy ment át, hogy én megettem, mert végülis ízlett, és arra gondoltam, hogy ez olyan szénhidrát, ami jó :P Krisztián ette, nem volt különösebb kifogása, Editke meg közölte, hogy ez annyira nem finom, és Mamija sokkal finomabbat süt... de azért nagyduzzogva a sajtos felét leette a pogikról :D És hogy külső véleményt is írjak, Zsuzska meg nemes egyszerűséggel közölte, hogy "De te úgyse tudsz pogácsát sütni, Kati." :D Ami igaz is, tényleg, soha nem tudtam pogácsát sütni, bár már fejlődést mutatok, hiszen megsütni sikerült, csak éppen az ízén van még mit dolgoznom :D
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 25 dkg zsír vagy margarin
- 2 tojás sárgája
- 1 egész tojás
- fél kocka élesztő
- 4 dl tejföl
- 1 kiskanál só
- tetejére reszelt sajt
Az élesztőt kevés vízzel és liszttel vagy cukorral hagyjuk felfutni, és az összes hozzávalóval, kivéve a sajtot és az egész tojást, jó ruganyos kelttésztát gyúrunk. Ezek a ch csökkentett lisztek több nedvességet vesznek fel, mert több bennük a rost, így előfordulhat, hogy több tejfölt kell bele tenni, hogy ne legyen kemény. Ha összegyúrtuk, folpackba csomagoljuk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap jól átgyúrjuk, kinyújtjuk, szaggatjuk, tetejét megkenjük a felvert tojással, reszelünk rá sajtot és 180 fokon megsütjük.
Ha fel akarjuk kicsit javítani a ch csökkentésünket, akkor kockázzunk rá kolbászt, de csakis házit, az az igazán finom, és tűzzük bele fogpiszkálót, kiváló parti falat. (Én még ketté is vágtam párat és megkentem sajtkrémmel, úgy is elfogyott ;) )
...és most már mindenki tudja azt is, hogy milyen kedves személyiség vagyok :D:D:D
VálaszTörléshaha, az utolsó kép a legjobb :) Én most mindenféle ch-ot kerülök (na jó, próbálok kerülni, legalább dél után...), úgyhogy tök jó, hogy van ilyen alternatíva. Megmondom őszintén nekem ez eszembe sem jutott volna, hogy ne hagyjam el a lisztet, csak cseréljem le. Majd légyszi privátban küldd el, hol vetted ezeket :)
VálaszTörlés