2015. június 2., kedd

Nutellás kelt gombócok

Ez a recept Krisztitől származik, még a kép is az ő sütijéről készült, de engedélyezte, szóval olyan, mintha az enyém lenne :) 
Ezek a nutellás kis gömbök főnyeremények, mondjuk mi nem az, ami nutellás... de tényleg, Editkének nagyon bejött, egyiket ette a másik után, csak néztem, hogy pakolja befelé őket. De az igazat megvallva, nekem is sikerült egymás után hármat is benyomni :D és csak a nagy lelkierőm miatt nem ettem belőle ötöt :D Szóval tuti recept, érdemes kipróbálni. 

Hozzávalók (30 db-hoz):
  • 60 dkg liszt (működik Szoó Judit kilófaló lisztjével is!)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl langyos tej 
  • 3 evőkanál cukor 
  • 1 egész tojás
  • 8 dkg olvasztott vaj 
  • csipet só
  • nutella, rengeteg :D
  • egy egész tojás a kenéshez
A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá kevés cukrot és felfuttatjuk. Ha felfutott az élesztő, hozzáadjuk a liszthez, beletesszük a többi cukrot és a sót, a tejet és jól összegyurmákoljuk. Hozzáadjuk az egy egész tojást, azzal is gyúrjuk. Ha összeállt a tésztánk, beledolgozzuk az olvasztott vajat is, tovább gyúrjuk. 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kb fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Egy 10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval karikákat szaggatunk, majd mindegyik korongra teszünk egy-egy teáskanálnyi nutellát és a széleket összecsípve gombócokat formálunk. Papírral bélelt muffintepsibe rakosgatjuk, és még 15-20 percet kelesztjük. Ha újból megkeltek, felvert tojással lekenjük őket, és előmelegített 200 fokos sütőben 15 perc alatt szép aranybarnára sütjük. 
A képek Léna ötödik szülinapi buliján készültek, ami bohóc témakörben telt, így a kis gombócokba bohócos dekoráció került.

Adél nem akarta, hogy lefényképezzem, de mivel annnnnyira cuki, muszáj volt, na, még ha elfordult, akkor is. 
 A két nagy meg a fürdőszobában "szórakozott" egy madárka síppal :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése