Nagyon szeretem a sarlott vagy szebben írva charlotte torát. Valahol egyszer láttam, hogy agytekervény torta, nekem ez a név nagyon nem illik ehhez a szép és nagyon finom sütihez, ezért próbálom elfelejteni, de mindig eszembe jut, úgyhogy szégyellje magát, aki kitalálta, hogy így elcsúfította a nevét ennek a szép tortának.
Anya készítette ezt a málnás torát Editkének. A kis nyunyus imádja a málnát, mondjuk én is, pedig nem vagyok egy nagy gyümölcs evő, de a málna az bármikor jöhet. Editkének ez volt szám szerint a harmadik tortája, azért elég jól megy a sora, szó mi szó. De a torták sorában az biztos, hogy ez volt a legfinomabb, én ebből ettem a legtöbbet, az tuti. És az is tuti, hogy ha egyszer is majd elmúlik ez a nagyon meleg idő, és be lehet kapcsolni a sütőt meghibbanás nélkül. Persze nekem nem fog olyan szépen sikerülni, tudom, mint anyának, ezért is teszem most fel ide a blogba az anya tortájának a képét, mert ez amellett, hogy finom, még szép is.
Hozzávalók a tésztához, a piskótatekercshez:
- 4 tojás
- 8 kanál víz
- 20 dkg liszt
- 20 kg cukor
- késhegynyi szódabikarbóna
- egy üveg málna vagy baracklekvár
A tojások sárgájához hozzákeverjük a cukrot és 4 evőkanál vizet, jól kikeverjük. A liszthez hozzáadjuk a szódabikarbónát. A tojásfehérjékhez hozzáadunk 4 evőkanál vizet és felverjük kemény habnak. A tojássárgájás cukorhoz hozzáadjuk a lisztes keverék felét, és a hab felét, óvatosan elkeverjük. Hozzáadjuk a másik felét is a fehérjének és a lisztnek, elkeverjük, óvatosan, hogy a hab ne törjön. Egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, és tűpróbáig sütjük. Ha kisült, kiborítjuk konyharuhára, és még melegen feltekerjük, mint a bejglit. Többször fel és vissza tekerjük, hogy majd ha kihűlt, se törjön meg a piskótatekercsünk. Ha már nem forró, rákenjük a lekvárt.
Hozzávalók a krémhez:
- 2 dl tejszín
- egy doboz mascarpone sajt
- egy zacskó vaniliás cukor
- egy zacskó zselatinfix
- kb 30 dkg málna
A torta összeállításához a piskótatekercset felszeleteljük. A piskótatekercs szeletekkel kibélelünk egy kerek üvegtálat, vagy tortaformát, majd beleöntjük a krémet és a tetejét is befedjük a piskótatekercs-szeletekkel. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy jól vágható legyen. Ha kihűlt, kiborítjuk a formából és a tetejére teszünk az egész málnákkal. Anya tett még rá Editkének cuki kis marcipándíszeket is :D
Nagyon cuki lett:
Editke is nagyon örült neki, kis cukim :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése