2015. július 7., kedd

Málnás charlotte torta

Nagyon szeretem a sarlott vagy szebben írva charlotte torát. Valahol egyszer láttam, hogy agytekervény torta, nekem ez a név nagyon nem illik ehhez a szép és nagyon finom sütihez, ezért próbálom elfelejteni, de mindig eszembe jut, úgyhogy szégyellje magát, aki kitalálta, hogy így elcsúfította a nevét ennek a szép tortának. 
Anya készítette ezt a málnás torát Editkének. A kis nyunyus imádja a málnát, mondjuk én is, pedig nem vagyok egy nagy gyümölcs evő, de a málna az bármikor jöhet. Editkének ez volt szám szerint a harmadik tortája, azért elég jól megy a sora, szó mi szó. De a torták sorában az biztos, hogy ez volt a legfinomabb, én ebből ettem a legtöbbet, az tuti. És az is tuti, hogy ha egyszer is majd elmúlik ez a nagyon meleg idő, és be lehet kapcsolni a sütőt meghibbanás nélkül. Persze nekem nem fog olyan szépen sikerülni, tudom, mint anyának, ezért is teszem most fel ide a blogba az anya tortájának a képét, mert ez amellett, hogy finom, még szép is.
Hozzávalók a tésztához, a piskótatekercshez:
  • 4 tojás
  • 8 kanál víz
  • 20 dkg liszt
  • 20 kg cukor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • egy üveg málna vagy baracklekvár
A tojások sárgájához hozzákeverjük a cukrot és 4 evőkanál vizet, jól kikeverjük. A liszthez hozzáadjuk a szódabikarbónát. A tojásfehérjékhez hozzáadunk 4 evőkanál vizet és felverjük kemény habnak. A tojássárgájás cukorhoz hozzáadjuk a lisztes keverék felét, és a hab felét, óvatosan elkeverjük. Hozzáadjuk a másik felét is a fehérjének és a lisztnek, elkeverjük, óvatosan, hogy a hab ne törjön. Egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, és tűpróbáig sütjük. Ha kisült, kiborítjuk konyharuhára, és még melegen feltekerjük, mint a bejglit. Többször fel és vissza tekerjük, hogy majd ha kihűlt, se törjön meg a piskótatekercsünk. Ha már nem forró, rákenjük a lekvárt.
Hozzávalók a krémhez:
  • 2 dl tejszín
  • egy doboz mascarpone sajt
  • egy zacskó vaniliás cukor
  • egy zacskó zselatinfix
  • kb 30 dkg málna
A tejszínt felverjük habnak, hozzáadjuk a leírás szerint a habfixet. A mascarponéhez hozzákeverjük a vaniliás cukrot. Összekeverjük a tejszínhabot a mascarponéhez, hozzáadjuk egészben a málnákat is.
A torta összeállításához a piskótatekercset felszeleteljük. A piskótatekercs szeletekkel kibélelünk egy kerek üvegtálat, vagy tortaformát, majd beleöntjük a krémet és a tetejét is befedjük a piskótatekercs-szeletekkel. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy jól vágható legyen. Ha kihűlt, kiborítjuk a formából és a tetejére teszünk az egész málnákkal. Anya tett még rá Editkének cuki kis marcipándíszeket is :D 
Nagyon cuki lett:


Editke is nagyon örült neki, kis cukim :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése