2015. december 28., hétfő

Karácsonyi kacsasült

Nagyon-nagyon szeretem a kacsát (is... könnyebb lenne azt leírni, mit nem szeretek, de mindegy...). A kacsának a legfinomabb része, szerintem, a comb. Bár Fecóéknál olyan finom kacsamellet ettünk, hogy lehet ez az elméletem is megdől... De ahhoz volt fehérbors mártás is, amit soha nem készítettem, de ezek után majd egyszer ki kell próbálnom. Na de a kacsacomb. A kacsát anya készítette karácsony másnapjára, Krisztiánék is jöttek hozzánk ebédre, és mindenkinek egy szép nagy comb volt ebédre, már aki nem birkapörköltet evett.
A kacsasülthöz a legfinomabb köret, amit szerintem sokan nem ismernek (lehet anya találmánya?), az a zsíros krumpli. A zsíros krumpli úgy készül, hogy hajában meg kell főzni a krumplit, és ha a kacsa megsült, akkor abban a tepsiben, amiben sütöttük a kacsát, és amiben ott maradt a kacsa zsírja, abban törjük össze a krumplit, sózzuk, és nagyon-nagyon finom krupmlit kapunk. Jól el is csaptam vele a gyomromat, mert még hidegen is ettem belőle :P
A kacsacombokat anya úgy készítette, hogy sózta, és utána egy serpenyőben mindkét oldalukat megsütötte pár perc alatt, hogy lezáródjanak a husi rostjai. Aztán beletette őket egy nagy tepsibe, rakott mellé birsalmát és sütőtököt (aki nem akar krumplit enni hozzá, de hát aki azt a krumplit kihagyja, az nagyon balga :) ), és természetesen fokhagymát, szigorúan úgy, hogy nincsen lepucolva  ahéja, mert úgy krémesre sül a héján belül, és nagyon finom. A kacsákat néha érdemes meglocsolni a zsírjukkal, míg sülnek.
Nagyon finom!
 Editkének is nagyon ízlett (a krumpli is :P).
 Csííííz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése