2016. január 6., szerda

Téli fagyi recept

Soha nem gondoltam volna, hogy téli fagyit fogok készíteni otthon, mert kifejezetten nem szeretem a téli fagyit. Nekem túl margarinos és cukros ez a retro édesség. Viszont Editke kapott egyet Gyöngyitől, és azóta dübörög nálunk a télifagyi mánia. Boltban ugyan még nem vettem, szóval annyira azért nem dübörög, de heti 2 alkalommal elmondja Editke, hogy "dejóisvolt azatélifagyi". Magam sem bíztam benne, hogy van télifagyi recept, de a neten tényleg mindent meg lehet találni és télifagyi is van :) Így most akkor mutatom is nektek az igazán finom, otthoni, nagyonmenő télifagyi receptemet :)
Hogy történet is legyen hozzá: Nem akartam én feltétlen tölcsért is sütni a télifagyihoz, nem vagyok annyira elvetemült, de Editkének beígértem a télifagyit, és gondoltam, hogy egyszerűen veszek egy tölcsért a cukiban, aztán valami krémet applikálok rá és voilá, készen is van a téli fagyi. De a cuki egész egyszerűen be volt zárva január 2-án, és ami még ennél is horrorisztikusabb, legalábbis egy süti fanatikusnak, hogy ki se nyit január 22-ig ?!!! És persze, nem csak ez az egy cuki van kis lakókörzetünkben, de január másodikán az a három mind be volt zárva, ami elérhető közelségben van, én meg megígértem délutánra a télifagyit :( Szóval tölcsért is sütnöm kellett, de nem bántam meg, bár egyáltalán nem hittem, hogy sikerülni fog elkészíteni, de sikerült, szóval jó szívvel ajánlom kipróbálásra a tölcsért is. Persze nem olyan szép, mint ami a cukiban van, dehát ez homméd, örüljünk neki :)
A tölcsér hozzávalói, ebből 6 darab lesz:
  • 20 ml víz
  • 40 g cukor
  • 25 g vaj
  • 1 tojás fehérje
  • 37 g liszt
  • szilikonlap (feltétlen kell hozzá!)
Ezek ilyen kis mennyiségek, ne lepődjön meg rajta senki, elég lesz 6 tölcsérhez. A vízből és cukorból szirupot főzünk, ha készen van, még melegen beletesszük a vajat, szépen elkevergetjük benne, ne legyen csomós, ha meleg, akkor úgyis beleolvad. A tojás fehérjét felverjük jó kemény habnak, óvatosan hozzákeverjük a lisztet, majd ha egynemű, akkor a cukros margarint is. Kicsit hígabb palacsinta tészta lesz belőle. 10 percet pihentetjük. A kipihente magát, akkor egy szilikonlapra elterítünk egy evőkanálnyi mennyiséget és kb 15 cm-s kört formálunk a tésztából (nagyon vékony lesz). Szilikonlap kell, a sütőpapírról nem fog lejönni egyben sehogyan sem. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, majd beletoljuk a szilikonlapra elterített sütit, és kb 7-8 perc alatt készre sütjük. Ha barnul a széle, akkor már jó, nem szabad tovább bent hagyni. Egy kenőlapáttal még melegen leszedjük a tésztakorongot a szilikonlapról, és még melegen tölcsér formájúra tekerjük. Ha a tészta meghűlt már, akkor törni fog, így ezt még melegen meg kell csinálni, és szépen tartja is a formáját, ha kihűlt.
A fagyi rész a télifagyiban valami krém, egyértelműen. Én most egy egész egyszerű vaníliás krémet készítettem, ami vaníliás pudingból és vajból készült. De lehet cifrázni, hogy valami más, puccosabb krémet készítünk, nekem a gyorsaság is szempont volt, így maradt a puding (Krisztiánnak később csináltam csokimuosse krémet is bele, azzal is nagyon finom ;) ). A tetejére szórtam dekor cukrot, hogy szép legyen :D

 Editkének nagyon bejött, szóval megtartjuk a receptet!

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jó lett :) Jó télfagyizást lányok.
    u.i.: Ebben a pillanatban, ha lehet még jobban bánom, hogy már nem találkozunk naponta, mert így lemaradtam a téli fagyi kóstolásról. :( :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó lett :) Jó télfagyizást lányok.
    u.i.: Ebben a pillanatban, ha lehet még jobban bánom, hogy már nem találkozunk naponta, mert így lemaradtam a téli fagyi kóstolásról. :( :)

    VálaszTörlés