2016. február 15., hétfő

Nagyböjt

Már elkezdődött a böjt, csak úgy befurakodta magát, szinte észre sem vettem. Mondjuk miből is venné észre a mai ember, hogy elkezdődött a böjt, hiszen annyira már nem szokás ez a modern világban. 
Én magam onnan vettem észre, hogy egyrészt anyukám felvilágosított, hogy már böjt van, másrészt meg az egyik kollégámmal ebédeltem, aki elmondta, hogy nem akar most sok húst enni, mire a felvont szemöldökömre válaszul közölte, hogy hát böjt van. Harmadrészt meg vannak olyan erős jellemek a környezetemben, akik nem esznek csokit böjtben, és minden tiszteletem az övéké, igen Ildikó ;) Én nem bírnám ki. Azt hiszem, tavaly is azt fogadtam meg, hogy csipszet nem eszek, és akkor ez most az idén is így lesz, hogy ha kibírom, akkor nem fogyasztok ilyen amúgy is tök egészségtelen kaját. Hm, kinek mit jelent a nagyböjt. 
De azért, hogy recept nélkül se maradjunk, itt egy nagyon jó recept, ami akár a böjtre is alkalmas, és egyszerű elkészíteni. Almás-magos sajtsaláta sajtpuffanccsal, akár (szerintem) vacsorára is jó ötlet lehet, aki nagyon fogyni akar, az ne tegyen bele zabpelyhet, hanem egy kis száraz túrót. Aki meg gyümölcsöt se eszik (mert sok benne a cukor és a ch - egy almában nyilván mérettől függően 21 g ch van-, vagy mert elvetemült paleo-függő), akkor az egye magában a sajtpuffancsot, az is remek kaja szerintem. 
Hozzávalók:
  • egy alma, 5 dkg trappista, kevés parmezán sajt (darabos), fél maréknyi sósmogyi, fél maréknyi dió
  • a sajtpufihoz: 10 dkg reszelt trappista, 10 dkg reszelt füstölt (vagy reszelt mozzarella) sajt, 2 egész tojás, 3 evőkanál zabpehely (vagy helyette update morzsa, túró, valami, ami felszívja a nedvességet), késhegynyi sütőpor, só-bors-fűszer amit szeretünk
  • mártogatóshoz: 1 dl joghurt, összetört fokhagyma vagy snidling
Az almát megmossuk és kisebb kockákra vágjuk, a trappista sajtot is hasonló méretű kockára vágjuk, rátesszük egy tányérra, rászórjuk a parmezánt és a magokat és a saláta ennyi. A sajtpufihoz a sajtokat összekeverjük a tojásokkal, hozzáadjuk a túrót vagy a zabpelyhet, sózzuk-borsozzuk, és kanállal kis halmokat tesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. 200 fokon megsütjük. A mártogatóshoz összekeverjük a joghurtot és a fűszereket. Jó étvággyal az egészet megesszük :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése