2016. március 28., hétfő

Húsvéti kuglóf

Ez a legeslegkedvencebb kajám húsvétkor. Lehet, hogy azért, mert én nem tudom elkészíteni, így évente csak egyszer eszek, amikor anya megsüti húsvétra :) De nagyon-nagyon finom, főleg a tormás almasalátával. A recept egy régi Kiskegyed Konyhájából van.
Hozzávalók a kuglófhoz:

  • 2 dkg élesztő
  • 3 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 40 dkg liszt, plusz a formához
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg vaj, plusz a formához
  • 30 dkg füstölt, főtt sonka
Az élesztőt fél kanál cukorral, fél dl langyos tejjel és kevés liszttel elkeverjük, majd felfuttatjuk. A maradék lisztet, cukrot, csipetnyi sót, a tojássárgáját és a vajat beletesszük egy nagyobb tálba. Ha felfutott az élesztő, ráöntjük, és a maradék langyos tej hozzáadásával tésztát készítünk. A tésztát alaposan kidagasztjuk, hogy jó levegős legyen. Ha kellően szuszogós a tészta, letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük addig, amíg kb a duplájára nem kel. 
A megkelt tésztát az edényben kicsit átgyúrjuk, majd kivesszük, lisztezett deszkára tesszük, és kicsit kilapogatjuk kézzel. A sonkát kisebb darabokra vágjuk, és a tésztába csomagoljuk, összenyomkodjuk és a kuglófformába tesszük. 
A sütőt 160 fokra melegítjük, amíg felmelegszik, addig még kelesztjük a formában a tésztát, majd 30-35 percig sütjük. A sütőből kivéve kiborítjuk a formából, pihentetjük pár percet, és felszeleteljük. Melegen és hidegen is nagyon finom!
A tormás-almás saláta nagyon finom a sonkás kuglóffal!
Hozzávalók:
  • 1 alma
  • 5 dkg csemegeuborka
  • 5 dkg póréhagyma
  • 1 dl majonéz
  • 1 dl tejföl
  • 2 evőkanál ecetes torma
Az almát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk. Az uborkát vékonyan felszeleteljük, a póréhagymát megmossuk, finomra vágjuk. A majonézt kikeverjük a tejföllel, az ecetes tormával, pici sóval, és végén belekeverjük az aprított zöldségeket meg az almát. A mártás külön is nagyon finom, akár salátának :)

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok minden kedves és kedvetlen :P Olvasómnak ezzel a recepttel és képpel :) Köszönöm, hogy olvastok, vagy nézegettek! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése