2016. március 18., péntek

Sport szelet

Ez a süti nagyon-nagyon-nagyon finom. A recept egy könyvből származik, a könyv meg anyáé, és a receptíró szerint ez egy egyszerűen elkészíthető süti. Amin én egy kicsit fennakadtam, mert csak meg kell sütni hozzá három sütilapot, ami miatt nekem ez a nem egyszerű kategóriába kerülne, de anyukám azt mondta, hogy azért nem olyan nagy valami kisütni azt a három lapot. Lehet igaza van. Csak úgy elgondolkodtam ezen, mert nagy kedvenc újságom a Praktika, és abban például a receptes rész egészen jó szokott lenni, de mostanában egyre több recept így indul: "leveles fagyasztott tésztalap" "készen kapható piskótalap" "készen kapható kör alakú (!!!) tortalap". Nekem ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy bakker, egy kreativ lapban tényleg ilyen recepteket kell közölni, amihez kb be se kell kapcsolni a sütőt, maximum összerottyantani az anyagokat benne? Tényleg ez lenne a kreativitás? Nem azt mondom, hogy miért ne lehetne egyszerűen megoldani az életet, ha lehet, könnyítsünk magunkon, meg minden, de egy kreativ lapban nem pont az lenne a lényeg, hogy ne kész piskótalapot vásároljunk? Hanem süssük meg azt a szerencsétlen piskótát? Tudom, van akinek ez is teher. De az nyuszikákat se fog hímezni keresztszemessel, az is fix, és akkor már lehet nagyon a Praktikára sincsen szüksége.... Nem? Aztán lehet csak túlmisztifikálom. És lehet emiatt az újságból áradó egyszerűsítési kényszer miatt gondolom én is azt, hogy hűdenagy dolog megsütni azt a három lapot. Pedig anyát elnézve amúgy tényleg nem tűnt annak, de ki tudja, ha nekem kéne, mennyire lenne más a véleményem. De akkor se fogok senkit arra biztatni, hogy a jó kis házi sütésű tésztalap helyett vegyen boltit. Mert nekem az nem az igazi, és lehet nyugodtan pfújolni. Mint ahogyan reszelt sajtot se fogok venni soha, ha milliomos leszek, akkor sem, ez elvi kérdés :P
Hozzávalók:
A tésztalapokhoz
  • 35 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 4 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál kakaó
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • kb 3 evőkanál tejföl
A krémhez:
  • 5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • a tetejére csoki
A tésztához a vajjal a cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást, a kakaót majd a szódabikarbónával elkevert lisztet, és annyi tejfölt, hogy könnyű tésztát kapjunk. Három részre osztjuk, kinyújtjuk vékonyra és lapokat sütünk belőlük. A tejben megfőzzük a vaníliás pudingporokat, amíg hűl, habosra keverjük a krémhez a vajat a porcukorral. Amikor a puding már csak langyos, hozzákeverjük a vajas cukrot, és az így kapott krémmel megtöltjük a lapokat. A tetejére simítjuk a megolvasztott csokit. Ha megdermedt, felszeleteljük és megesszük :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése